19:16
Відкрите звернення ради ХОО ВГОІ «Союз Чорнобиль України»

Відкрите звернення ради ХОО ВГОІ «Союз Чорнобиль України» до чорнобильців та афганців в Харківській області

Україну, як і увесь світ, спіткала загроза, пов`язана з поширенням пандемії COVID-19.

   Чорнобильці Харківської області, як і всі мешканці України, усвідомлюють всі ризики, пов`язані з цією проблемою. Але, разом з цим, нам не зрозуміло, чому лише Харківський диспансер радіаційного захисту населення (далі ХОДРЗН) став єдиною установою в Україні, який спеціалізувався на лікуванні чорнобильців,  був віднесений до числа опорних закладів по прийому та лікуванню короно вірусних хворих.

 

   Це сталося завдяки недолугій та недалекоглядній позиції минулих перших керівників області О. Кучера, Т. Пастуха, а також з подачі Бондарчука та І. Пірогової, які в порушення Конституції України, Законів України та Постанов КМ  України лишили гарантованого права на лікування більше дев`ятнадцяти тисяч громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Згідно з Уставом ХОДРЗН надає послуги для лікування наряду з чорнобильцями, афганцями і сім`ям загиблих. Нерідко проходять лікування і учасники АТО. Треба також мати на увазі, що у нас лікуються чорнобильці-переселенці з Донецької, Луганської області і ряд інших областей України. Але в 2020 році змогли в чорнобильському диспансері пролікуватись лише 2256 чоловік.

   Внаслідок унеможливлення лікування в 2020 р. пішли з життя рекордно за весь час 568 чорнобильців, що на 20% вище показника 2019р.

   Ситуація, що склалася з незадовільним лікуванням чорнобильців в травні-червні 2020 року, призвела до обурення та протестів чорнобильців не тільки Харківської області, а і всієї України. Біда об`єднала всіх чорнобильців: лідери громадських організацій області і всієї України, в їх числі: М. Хрущенко, В. Проскурін, А. Вінник, А. Губарєв, А. Шевченко,        Т. Тунян, В. Жигаєв, О. Головін та інші, як ніколи були єдині у відстоюванні законних та гарантованих Конституцією України прав чорнобильців щодо їх лікування.

   Були підготовлені та направлені до європейських установ, до  Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, до  Генерального  Прокурора десятки, якщо не сотні листів та звернень щодо порушених прав чорнобильців Харківської області на лікування.

    Нас підтримали: Харківська обласна рада, Міністерство охорони здоров`я, профільний комітет Верховної  Ради, ветерани захисники України та ряд інших організацій.

   І тільки минуле керівництво ХОДА не зреагувало належним чином на наші вимоги та доручення керівництва держави з цих питань.

   В рік відзначення 35-х роковин Чорнобильської катастрофи сподіваємося на краще. Ми розуміємо, що епідемічний стан з короно вірусом останнім часом загострився. Але в світі, Україні та області зараз розгорнуто активний процес вакцинації. Це дає нам надію, що вже в недалекій перспективі нашій державі вдасться побороти короно вірус та повернути наш лікарняний заклад  в повному обсязі для лікування чорнобильців. Але вирішити це питання дуже непросто. Для цього ми, чорнобильці всієї області і України, маємо бути разом. І, насамперед, нам потрібно об`єднатися для вирішення цих питань: Зокрема потрібно:

  • Заснування наглядової ради при ОСДРЗН, що нам обіцяло керівництво Харківської обласної ради ще минулого скликання;
  • Створення опікунської ради при ОСДРЗН;
  • Узгодити з керівництвом області та вийти на розгляд Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області перспективу повернення в повному обсязі Чорнобильського диспансеру для лікування чорнобильців, афганців згідно уставу цього медичного закладу;
  • Виділення коштів на початок ремонту з обласного бюджету згідно з проектом та розпочати будівельні роботи частково вже в цьому році;
  • Звернутись до Кабінету Міністрів України, європейських інвестиційних структур та міжнародних благодійних організацій з проханням вишукувати кошти по проведенню ремонту Диспансеру в 2022 році та остаточному його завершенню в 2023 році.

Ми також звертаємося до своїх колег-чорнобильців щодо єдності в вирішенні цих та інших  проблем і пропонуємо не йти на зговір з політиками.Остерігайтесь втручання в політичні та комерційні розборки відносно диспансеру.

На пост директора ХОСДРЗН ми будемо підтримувати ту кандидатуру, яка нам аргументовано запропонує план вирішення вищезазначених питань.

 Ми категорично не підтримуємо деякі висловлювання типу: «Вона (він) мене задовольняє!».

 Майбутній директор диспансеру повинен задовольняти потреби всіх чорнобильців у їх лікуванні, а не задовольняти потреби окремих із нас!!!

Вважаємо, що в цьому нас підтримують всі чорнобильці нашої області.

За дорученням Ради:
Віце-президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України»
Голова ХОО ВГОІ «Союз Чорнобиль України»         А . Вінник

Заступник голови ХОО ВГОІ «Союз Чорнобиль України»
Голова Міської організації
«Союз Чорнобиль України»            А. Губарєв

Джерело:

Переглядів: 610 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar