19:16
В.Яценко взяв участь у засіданні Національної комісії з радіаційного захисту населення України

В.Яценко взяв участь у засіданні Національної комісії з радіаційного захисту населення України

В.Яценко взяв участь у засіданні Національної комісії з радіаційного захисту населення України

Віцепрезидент ВГОІ "Союз Чорнобиль України" В.Яценко взяв участь у засіданні Національної комісії з радіаційного захисту населення України. На засіданні, яке відбулося 25 березня 2021 року в режимі відео-конференції, розглянуті питання:

1. Щодо вирішення проблем Придніпровського хімічного заводу (м.Кам’янське, Дніпропетровської області).

2. Щодо забезпечення радіаційної безпеки медичного персоналу та пацієнтів при використанні джерел іонізуючого випромінювання в Україні.

3. Щодо участі НКРЗУ у провадженні Указу Президента України від 09.12.2020 №556/2020 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення екологічної безпеки та підготовку заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи», а також розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.02.2021 р. №170-Р «Про затвердження плану заходів, пов’язаних з 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи» надалі – (План заходів).

Виступаючи з питання п.3 Порядку денного, В.Яценко зазначив, що на адресу Кабінету Міністрів України заздалегідь надсилалися пропозиції до Плану заходів, підготовлені громадськими організаціями. На жаль, такі пропозиції враховані лише частково, а частина заходів потребують конкретизації.

Зокрема, стосовно поліпшення пенсійного забезпечення чорнобильців (про що йдеться у п.4 Плану заходів) «Союзом Чорнобиль України» передано керівництву Мінсоцполітики України проект постанови про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України №1210, яким сьогодні регулюється пенсійне забезпечення цієї категорії громадян. Підготовлені також і надіслані до профільного парламентського комітету конкретні пропозиції до урядового законопроекту №4555 з питання поліпшення пенсійного забезпечення ліквідаторів І категорії. Висловлено прохання до керівництва Комісії сприяти найскорішому прийняттю цих документів, що дозволило б розв’язати найболючіші проблеми поліпшення пенсійного забезпечення чорнобильців.

Стосовно завдань, визначених п.5 Плану заходів, щодо збільшення компенсації на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та лікувальне харчування − запропоновано забезпечити таке збільшення відповідно до зростання витрат Держбюджету за програмою «Соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи».

В.Яценко висловив також застереження стосовно змісту п.6 Плану заходів, а саме − фінансування за рахунок місцевих бюджетів санаторно-курортного лікування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, дітей Чорнобиля, пільгового медичного забезпечення чорнобильців тощо. Він наголосив на необхідності виконання Рішення Конституційного суду України, яким визнано неконституційним скасування відповідних норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Стосовно завдань п.п.9, 18 Плану заходів − щодо проведення прес-конференцій, круглих столів, громадських слухань, зборів Національної академії медичних наук України тощо − треба використати ці заходи для доведення до органів влади необхідності: 

− виконання рішень національних судів, Європейського суду з прав людини і Конституційного суду України − стосовно поновлення прав усіх категорій громадян, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

− розробки і прийняття Національної програми з мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на найближче десятиліття, щоби і чорнобильці, і суспільство загалом бачили перспективу, а чергові покоління можновладців не могли приймати безграмотні, не обґрунтовані науково, рішення у цій важливій сфері, які завдають шкоди як нинішньому, так і наступним поколінням, − зазначив В.Яценко.

Джерело:

Переглядів: 564 | Додав: IM61 | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar