18:36
Інформаційне повідомлення про зустріч з Міністром охорони здоров'я М.В.Степановим.

Інформаційне повідомлення про зустріч з Міністром охорони здоров'я М.В.Степановим.

Інформаційне повідомлення


26 серпня 2020 р. в Міністерстві охорони здоров'я України відбулася зустріч представників Всеукраїнської Громадської Організації Інвалідів "Союз Чорнобиль України" і "Всеукраїнське Об'єднання Ветеранів Чорнобиля" з Міністром охорони здоров'я М.В.Степановим.
На зустріч обговоренні питання про поновлення профільного функціонування "Харківського обласного клінічного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення", Київського міського центру радіаційного захисту населення міста Києва від наслідків Чорнобильської катастрофи, інших спеціалізованих медичних закладів з надання медичної допомоги учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС та потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Від "Союз Чорнобилю України" і "Всеукраїнське Об'єднання Ветеранів Чорнобиля" у зустрічі взяли участь А.І.Вінник, В.С. Проскурін, П.В. Шевчук, В.М. Яценко, В.Л. Мельниченко, А.М. Шевченко,       В. Ф.Рисований.
Представники чорнобильської громадськості поінформували Міністра про факти порушення права чорнобильців на кваліфіковану медичну допомогу, яка має бути гарантована державою - відповідно до ст.ст. 13,17 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".
Міністру передані звернення, у яких викладені конкретні  пропозиції стосовно збереження та належного функціонування таких закладів в Україні,відновлення спеціальної бюджетної програми комплексного медико-санітарного забезпечення та лікування чорнобильців, а також пропозиції до проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік", який вже у вересні Уряд має винести до Верховної Ради (копії звернень додаються).
У зустрічі взяла також участь заступник Міністра охорони здоров'я України І.В. Микичак, яку призначено куратором від міністерства з вирішення чорнобильських питань. 
Представники чорнобильської громади подякували керівництву Міністерства за конструктивну, ділову розмову. Сподіваємось, що за результатами зустрічі будуть вжиті належні заходи реагування.

Шановний Максиме Володимировичу!

З повагою звертаємося до Вас, як найвищої посадової особи в системі охорони здоров’я України від імені та за дорученням чорнобильців України з життєво – важливого питання.
В 2021 році виповнюються 35 - роковини Чорнобильської катастрофи, наслідки якої відчутні і на сьогодні. Близько 2 млн. чорнобильців, ще живих в Україні потребують належної медичної допомоги.
Конституцією України, стаття 16, закріплено, що «…подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави».
За 34 роки після 26 квітня 1986 року з життя пішло більше половини ліквідаторів цієї аварії, зараз налічується близько 120 тисяч інвалідів, але взагалі серед 2 млн. постраждалих неможливо знайти жодну здорову людину. Всі 2 млн. наших співвітчизників мають невидиме враження – радіаційне, та через це тяжкі захворювання. Тому зрозумілим було створення      спеціалізованих медичних закладів для лікування постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи. (Постанова КМУ від 04.10.1996р. № 128).
Весь цей час по всій Україні, в усіх областях і місті Харкові задовільно функціонували чорнобильські диспансери.
Але в останній час, деякі владні структури на рівні областей, прикриваючись епідемічним станом – пандемією COVID – 19 позарились на чорнобильські диспансери, намагаючись їх перепрофілювати, або взагалі ліквідувати.
Такі спроби мали і мають місце в м. Києві, в Харківській, Дніпропетровській, Одеській, Київській, Чернігівській та деяких інших областях.
Особливо складно і навіть принизливо склалась ситуація в Харківській області, де Чорнобильський диспансер – єдиний серед лікувальних закладів в Україні був відібраний для лікування хворих на корона вірус.
Не зрозуміло чому Харківська облдержадміністрація і Департамент охорони здоров’я надав до МОЗ України в числі інших чорнобильський диспансер, тим самим позбавив гарантованого Державою України законного права на диспансерне лікування 20 тис. постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи, з яких 6,5 тис. – це інваліди.
Невже такий потужний регіон, як Харківська область, де зосереджена значна кількість медичних лікарняних закладів, включаючи науково-дослідні, навчальні, не зміг знайти взамін Чорнобильського диспансеру іншу – більш підготовлену та облаштовану лікарню?
Враховуючи вищевикладене, звертаємося до Вас шановний Максиме Володимировичу, втрутитись в ці негативні процеси, розуміючи, що для нас 2 млн. інвалідів і всіх хворих, внаслідок радіаційного ураження, мати належне медичне забезпечення має життєво - важливе першочергове значення в системі соціального забезпечення, які нам гарантовані Конституцією України та Законами України. 
Також сподіваємося, що Харківський диспансер буде найближчим часом повернено в повному обсязі для лікування чорнобильців
Додаємо копію листа до Президента України з цього питання від 06.07.2020р. №118.

За дорученням 
Центральної Ради, 
Президент Всеукраїнської громадської організації 
інвалідів «Союз Чорнобиль України»                                                              М.М. Хрушенко

За дорученням 
Всеукраїнської громадської організації 
«Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля – 
Чорнобильці України»                                                                                        В.С. Проскурін

Міністру охорони здоров'я України
М.В.Степанову


Шановний Максиме Володимировичу!
 

З метою забезпечення конституційного права на якісну спеціалізовану медичну допомогу учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС та потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи просимо Вашого сприяння у вирішенні таких питань:
1. Надати рекомендації МОЗ місцевим управлінням з питань охорони здоров'я, щодо створення наглядових рад з представників громадських чорнобильських організацій в системі медичних закладів, які надають мед.послуги учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС.
2. Зберегти належне (на рівні, не нижче попередніх років) фінансування спеціалізованих медичних закладів з надання медичної допомоги постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
3. Надати допомогу у проведенні переоснащення сучасним медичним діагностичним обладнанням Комунальне некомерційне підприємство "КИЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР РАДІАЦІЙНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ МІСТА КИЄВА ВІД НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ"  яке не мінялося з 1986 року).
4. Відновити бюджетну програму "Комплексне медико-санітарне забезпечення  та лікування громадян, постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи" в обсязі 180 млн.грн.

     З повагою та вдячністю
Президент ВГОІ "СЧУ"                                                             М.М.Хрущенко

Переглядів: 499 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar