17:46
Міністру соціальної політики України Лазебній М.В.

 

                                                                                                             Міністру соціальної політики

                                                                         України

                                                                                   Лазебній М.В.

 

Шановна Марино Володимирівно!

 

      Уважно розглянувши проект Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік", запропонований  Кабінетом Міністрів до першого читання, а також висновки Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо цього проекту, змушені констатувати, що по більшості пропозицій, які ВГОІ "СЧУ" своєчасно подав Уряду і Вам, шановна Марино Володимирівно, прийняті негативні рішення.

     Зокрема, не відновлена програма забезпечення житлом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи (пропозиції №1015, 1016,1017, 1018, 1019), а відтак - тисячі героїв - ліквідаторів навіть до 35-х роковин Чорнобильської трагедії не дочекаються гарантованого Законом поліпшення житлових умов.

     Всупереч даній народові України присязі, ні члени Уряду, ні народні депутати не підтримали пропозицій щодо виконання рішення Конституційного суду України з відновлення соціальних прав чорнобильців (пропозиція № 301).

     Ігноруючи вимоги Конституції  України і Європейської конвенції про права людини, відхилені пропозиції щодо збільшення видатків Пенсійного Фонду на виконання рішень національних судів і Європейського суду з прав людини з питань поліпшення пенсійного забезпечення чорнобильців (пропозиція №1095), а також щодо виконання обіцяного керівництвом Міністерства осучаснення пенсій чорнобильцям (пропозиція №1103)...

     Виникає питання, з чим Ви прийдете до чорнобильців на День ліквідатора і на 35-ті роковини Чорнобильської трагедії?! Чим будете пояснювати таку кричущу бездіяльність, таке зухвале нехтування правами, хто 35-ть років тому врятував Україну і Європу від атомного пекла?!

     Вкотре настійливо просимо Вас, як члена Уряду, зробити усе можливе для забезпечення зазначених законних прав ліквідаторів, а також потерпілих громадян, у т.ч. дітей Чорнобиля.

     Крім цього, Верховна Рада України доручила Уряду збільшити видатки за КПКВК 250 1200 "Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" до 3,8 млрд. грн. ( за пропозиціями № 1069, 1070, 1071, 1072, 1073). Просимо гарантовано захистити цю пропозицію, адже це той мінімум, який необхідний для забезпечення життєво необхідного соціального захисту чорнобильців.

     Крім цього, збільшено на 25 млн. грн. видатки Фонду соціального захисту інвалідів за програмою "Фінансова підтримка громадських об'єднань осіб з інвалідністю ( за пропозицією № 1106). Це дає можливість нарешті погасити чорнобильцям заборгованість по виплатам компенсації за дорого вартісне лікування, що утворилося протягом попередніх років, у сумі 14 млн. грн.

     До другого читання законопроекту про Держбюджет наступного року ще є час і є можливість виправити зазначені протиправні рішення та підготувати для розгляду парламенту пропозиції, які гарантують захист учасників ліквідації аварії на ЧАЕС і потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи - відповідно до вимог Конституції України і норм Міжнародного права.

     Просимо Вас це зробити, шановна Марино Володимирівно!

 

     З повагою 

Президент ВГОІ "СЧУ"                                                 Михайло Хрущенко.

Переглядів: 554 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar