18:08
Круглий стіл в Соціальному комітеті до 37 роковин Чорнобильської катастрофи

Інформаційне повідомлення.

Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Михайло Хрущенко і віце-президент Володимир Кобчик взяли участь в роботі Круглого столу «Формування та реалізація державної політики у галузі соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Мета цього заходу – вивчення проблемних питань з виконання Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та вишукання шляхів подолання кризової ситуації.

Представники ВГОІ «Союз Чорнобиль України» у своїх доповідях виклали пропозиції, що були попередньо відпрацьовані на засіданні Президії Центральної Ради ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

В.Кобчик наголосив, зокрема, на необхідності відновлення співпраці органів влади з громадськістю, неприпустимості прийняття законодавчих актів, що порушують права Чорнобильців. Він запропонував також повернутися до первинної формули встановлення мінімальних пенсій за віком особам першої категорії у розмірах 10,8,6 мінімальних пенсій за віком для осіб 1, 2, 3-ої групи інвалідності відповідно, а також вніс конкретні пропозиції про поліпшення пенсійного забезпечення ліквідаторів і постраждалих 2-ої категорії.

Виступ М. Хрущенка публікуємо повністю.

  • Вітаю організаторів і учасників Круглого столу.
  • Дякую за запрошення, а також за можливість викласти позицію «Союзу Чорнобиль України» з питань, які є життєво важливими для українських чорнобильців.
  • Наша організація діє з перших років незалежності України, за нашою активною участю розроблялося національне законодавство з питань Чорнобильської катастрофи і формувалася державна політика у цій галузі.
  • Основні напрямки цієї державної політики визначені у ст. 16 Конституції України і Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
  • Детально розтлумачений зміст державної політики у рішеннях Конституційного Суду України, зокрема, №6-р від 17.07.2018р. та №1-р від 07.04.2021 року. Цитую: «…Державна політика в галузі соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи базується, зокрема, на забезпеченні пріоритету життя та здоров’я цих осіб, їх соціального захисту, повного відшкодування заподіяної їм шкоди. Скасування, чи обмеження пільг, компенсацій і гарантій без рівноцінної їх заміни свідчитиме про відступ Держави від її конституційного обов’язку (!)…». … «Пільги, компенсації та гарантії є такими, що захищені Конституцією України» … При внесенні змін до законодавства вони «повинні бути збережені із забезпеченням можливості їх реалізації, або запроваджені рівноцінні, чи більш сприятливі умови соціального захисту». Кінець цитати.   
  • Порушення цих вимог, тобто спроба діяти в антиконституційний спосіб як раз і провокує кризові ситуації.
  • Приклад – прийняття у грудні 2014 року сумнозвісного закону №76, яким по суті було зруйновано соціальний захист чорнобильців другої, третьої і четвертої категорій. Залишили дещо лише для інвалідів, тобто для першої категорії. Цілком логічно, що Конституційний Суд України визнав відповідні норми згаданого закону неконституційними. Представник «Союзу Чорнобиль України» брав участь у цьому засіданні. Проте, за п’ять років, що минули з того часу, владою не зроблено нічого для виконання рішення Конституційного суду. Більш того, Законом про Держбюджет на 2023 рік скасовано право інвалідів-чорнобильців на санаторно-курортне лікування, що прямо суперечить зацитованим  висновкам Конституційного Суду України.
  • Свідомо руйнується й система безоплатної спеціалізованої медичної допомоги, що гарантована Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Спеціалізовані медичні заклади, що визначені постановою Кабміну №1218 від 04 жовтня 1996 року, передаються до комунальної власності, відбувається їхнє перепрофілювання. Гарантії безоплатної медичної допомоги чорнобильцям замінені т.з. «пакетом безоплатних медичних послуг». Починаючи з 2014 року, скасована й не відновлюється відповідна бюджетна стаття витрат «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування Чорнобильців.
  • Загалом за останні 10 років частка витрат Державного бюджету на соціальний захист Чорнобильців зменшилась у 8 разів і становить у поточному році менше однієї тисячної від загальної суми витрат.
  • Так далі діяти не можна! Ми закликаємо владу працювати у конституційному полі України! Цього вимагає й стаття 19 Конституції України.
  • При цьому ми розуміємо труднощі воєнного стану. Союз Чорнобиль продовжує працювати, ми нікуди не розбіглися, намагаємось підтримувати людей, я особисто з перших днів війни служу у теробороні. І ми не вимагаємо повернути все і відразу. Ми закликаємо владу до співпраці, щоб разом визначити етапи відновлення захисту ліквідаторів, потерпілих і дітей Чорнобиля. У нас є досвід такої співпраці, свого часу ми уклали з Кабінетом Міністрів Меморандум про співпрацю, який до цього часу не скасований жодною з сторін. На зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським у грудні 2021 року ми знайшли повне порозуміння, і Президент дав відповідні доручення присутнім міністрам. 
  • Протягом останніх півроку ми пропонуємо Міністру Соцполітики провести робочу зустріч. Але нам надають звичайні відписки!
  • Разом з нашими побратимами – організаціями Ветеранів Чорнобиля, Чорнобиль 86, іншими – ми, повторюю, готові до співпраці з владою. Але й влада має бути готова і розуміти, що працювати треба у конституційному полі України.

Так, і лише так мають розв’язуватись кризові ситуації у демократичній, правовій, соціальній Державі!

                                   Дякую за увагу!

Переглядів: 351 | Додав: IM61 | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar