08:49
Інформаційне повідомлення

Інформаційне повідомлення.

Віце-президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» В. Яценко взяв участь у засіданні Національної комісії з радіаційного захисту населення України (НКРЗУ), яке відбулося 30 квітня 2024 року в режимі відео конференції.

На засіданні розглянуто, серед іншого, такі питання:

  1. Про юридичні позиції Конституційного Суду України щодо гарантованого соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; (доп. – суддя КСУ Г. Юровська)
  2. Про засади державної політики у галузі захисту учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, потерпілих осіб, у тому числі дітей; (доп. – В. Яценко)
  3. Медичні наслідки Чорнобильської катастрофи. Стислі підсумки та шляхи подолання; (доп – заступник Ген. директора ННЦРМ В. Сушко)

У своїй доповіді з другого питання Порядку денного В. Яценко нагадав, що національне законодавство з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, захисту ліквідаторів і постраждалих створювалось у постійній співпраці органів виконавчої влади, народних депутатів України, Національної академії наук України і громадськості. Такі принципи державної політики закладені й у статті 1 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи». Обов’язки держави щодо захисту Чорнобильців і збереження генофонду Українського народу закріплені й у статті 16 Конституції України. Важливо, що ця стаття розміщена у розділі «Загальні засади» Основного Закону України, тобто вона має засадничий характер, що неодноразово підкреслюється у рішеннях Конституційного Суду України.

Важливо також, що багато норм Закону №796 спрямовані на те, щоби запобігти негативному розвитку подій (статті 16, 17, 28, 29, 30 та інші). І це – вірна стратегія, завдяки якій врятовані життя і здоров’я мільйонів людей. Якщо б ми тоді обрали іншу стратегію, яку сьогодні доводиться чути – захищати лише людину у випадку реалізованого ризику – то втрати внаслідок Чорнобильської катастрофи були б набагато масштабнішими.

Враховуючи зазначені принципи державної політики, а також спираючись на існуючі рішення Конституційного  Суду  України, зокрема №6-р від 2018 року, №1-р від 2021 року, №2-р та №4-р від 2024 року, вимоги щодо можливих законодавчих ініціатив у галузі захисту Чорнобильців такі:

  • Скасування існуючих норм є неконституційним;
  • Можна переглядати існуючі норми, змінюючи їх на більш ефективні, з урахуванням досягнень національної науки, світового досвіду, і обов’язково у співпраці з громадськими Чорнобильськими організаціями.

Саме тому ВГОІ «Союз Чорнобиль України», почувши інформацію від керівництва Мінсоцполітики, озвучену на засіданні Круглого столу 22.04.2024 року щодо законопроекту, про внесення змін до Закону №796, звернувся до Міністерства з пропозицією направити цей законопроект громадським організаціям для розгляду, внесення пропозицій і проведення низки робочих зустрічей. В іншому випадку цей законопроект може повторити долю сумнозвісного Закону №76 від 28 грудня 2014 року, який у чорнобильському середовищі називають геноцидним (переважна більшість норм цього Закону визнана неконституційною).

Окремо виділено у доповіді й проблему надання Чорнобильцям спеціалізованої медичної допомоги – відповідно до вимог статей 13, 17 Закону №796. Всупереч цим вимогам ВГОІ «Союз Чорнобиль України» отримує на свої звернення до Міністерства охорони здоров’я України таку відповідь: «… Право та порядок медичного забезпечення є загальним для усіх громадян, тому Чорнобильці, ветерани війни, учасники війни, учасники бойових дій … можуть отримати необхідний пакет медичних послуг за відповідними пакетами, незалежно від наявності, чи відсутності в них певного статусу». Така відповідь і така позиція Міністерства суперечить нормам ст. ст. 16 і 22 Конституції України і згаданим статтям Закону №796, – зазначив доповідач.

Членів НКРЗУ поінформовано також, що позачерговою Конференцією ВГОІ «Союзу Чорнобиль України», яка відбулася 04 квітня 2024 року, ініційовано підготовку  до  40-х роковин  Чорнобильської  трагедії.   Президенту       України  В. Зеленському направлено звернення з пропозиціями про доручення Кабміну прийняти окремий план заходів до цієї дати, а також стосовно підготовки Національної доповіді України «Про підсумки подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та завдання у цій галузі на період до 2036 року».

В. Яценко висловив прохання до НКРЗУ підтримати такі ініціативи Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», а також допомогти у суворому дотриманні органами влади принципів державної політики у сфері захисту Чорнобильців.

Переглядів: 240 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar