20:15
Інформаційне повідомлення

Інформаційне повідомлення.

Віце-президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» В. Яценко взяв участь у засіданні Національної комісії  з радіаційного захисту населення України (НКРЗУ), що відбулося 29 листопада цього року.

На Порядку денному цього засідання були, серед інших, важливі для Чорнобильців питання, зокрема – «Про погодження методичних рекомендацій «Дозиметрична паспортизація населених пунктів України, що зазнали радіоактивного забруднення в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.»» Фахівці  Національного наукового центру радіаційної медицини (ННЦРМ) презентували відповідну доповідь і власні методичні рекомендації, що відповідають науковим дослідженням, сумісному досвіду і новій редакції Закону України «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання».

У своєму виступі з цього питання В.Яценко наголосив на необхідності вирішення проблеми реконструкції дозового навантаження, нагадавши, що першим національним актом з питань мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи  була Концепція проживання населення на територіях забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи. Концепція не допускає дози, вищої 0,1 бер за рік і 7 бер за життя. Відтак, необхідно вирішити питання реконструкції дози, враховуючи, що за даними наукових досліджень, мешканці деяких забруднених населених пунктів за три десятиліття після аварії вже отримали значно більше половини критичного показника пожиттєвої дози. Це питання важливе й з огляду на озвучені високопосадовцями наміри щодо «переформатування» законодавства про соціальний захист, й у тому числі про захист Чорнобильців. Зважаючи на те, що суб’єктами формування Українського національного законодавства з питань Чорнобильської катастрофи були: Уряд (міністерства, відомства, комітети), парламент: (народні депутати України і фахівці апарату), а також Національна академія наук України і Чорнобильська громадськість, то саме ці суб’єкти й мають бути залучені до процесу напрацювання пропозицій, проектів, рішень з цього питання, яке є життєво важливим для багатьох наших громадян, - наголосив представник  «Союзу Чорнобиль України».

Він представив також доповідь «Про стан готовності медичних закладів до надання спеціалізованої медичної допомоги у випадку радіаційних інцидентів», зазначивши важливість виконання таких рекомендацій Національної академії медичних наук України, як:

  • Відновлення державної бюджетної програми «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікуванні, із застосуванням високовартісних медичних технологій, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
  • Підтримки спеціалізованих медичних установ радіаційного захисту: ННЦРМ, обласних диспансерів радіаційного захисту населення, медико-санітарних частин об’єктів ядерно-енергетичного комплексу.

Запропоновано також активніше використовувати потенціал спеціалізованих медичних закладів, перелік яких затверджений постановою Уряду №1218 від 04 жовтня 1996 року, - так званих «Чорнобильських лікарень», де є необхідний досвід, підготовлений персонал, напрацьовані методики лікування. Деякі з цих закладів намагаються останнім часом перепрофілювати, або навіть довести до занепаду. Аби тільки залучити якісь інвестиції.

В багатьох закладах лікують сьогодні наших захисників і захисниць. То тим біль нагальним є питання належного їх фінансування й забезпечення усім необхідним. 

Переглядів: 557 | Додав: IM61 | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 2
avatar
0
1 igening2022 • 02:14, 30 Гру 2023
Керівники працюють лише на себе, не приділяючи уваги навіть ліквідаторам травня 1986 року. Київську поліклініку на вул.Пушкінській (не пам'ятаю нової назви) для інвалідів Чорнобиля зовсім закрили.Жодному лікарю не надали статус сімейного лікаря. Безкоштовні ліки виписують будь-кому, але не чорнобильцям.
avatar
0
2 igening2022 • 02:23, 30 Гру 2023
Значна кількість чорнобильців сьогодні серед захисників України у першіх рядах. Мені подзвонив вчора син ліквідатора-інваліда  2 групи, відповідно, постраждалий від наслідків катастрофи. На моє запрошення навідатись відповів, що не може: знаходиться у бліндажі у Донецькій області.
avatar