19:14
Інформаційне повідомлення

Інформаційне повідомлення.

Віце-президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» В.Яценко взяв участь в роботі Круглого столу з міжнародною участю «Відлуння Чорнобиля: нові виклики та загрози», який відбувся 26 квітня. Організатори заходу:

  • ГО «Національна академія наук вищої освіти України»;
  • Український державний університет імені Михайла Драгоманова;
  • ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В. П. Комісаренка НАМН України»
  • ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України»;
  • ВГОІ «Союз Чорнобиль України»;
  • ГО «Міжнародна академія освіти і науки»;
  • ГО «Асоціація психотерапевтів і психоаналітиків України».

Він представив доповідь на тему: «Актуальні проблеми захисту прав учасників ліквідації аварії на ЧАЕС і потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи», у якій нагадав, зокрема, що Українське національне законодавство з питань Чорнобильської катастрофи, зокрема, Закон України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», розроблялося за безпосередньою участю представників вітчизняної науки і громадськості, передусім – Союзу Чорнобиль України. Засідання Комісії Верховної Ради з питань Чорнобильської катастрофи у першому скликанні  відбувалися безпосередньо на ЧАЕС, у залі засідань Національної академії наук, у будинках культури і залах засідань місцевих рад. Так були знайдені відповіді на найболючіші питання і створена комплексна система захисту ліквідаторів і потерпілих. Завдяки цьому врятовані життя і здоров’я сотень тисяч людей.

Основи державної політики у галузі захисту чорнобильців закладено у статтях 16, 22 Конституції України, а також детально розтлумачено у низці рішень Конституційного суду України.

У подальшому неодноразовими були спроби переписати Чорнобильське законодавство. До Закону «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», були внесені десятки змін, але нічого ефективнішого, ніж первинна редакція цього Закону, не запроваджено. Більшість внесених змін прямо суперечать Конституції України і провокують усе нові й нові кризові ситуації, зокрема, масові звернення Чорнобильців до судів, з метою захисту свого права на життя.

Непоправну шкоду Чорнобильцям завдано сумнозвісним Законом №76. Внаслідок т.з. мед реформи відбувається перепрофілювання спеціалізованих медичних закладів, що в умовах воєнних дій і реальної загрози радіаційних аварій є неприпустимим. Фактично Чорнобильців позбавлено права на безплатну кваліфіковану медичну допомогу, що гарантована Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

«Союзу Чорнобиль України» й раніше доводилось докладати багато зусиль, щоби долати такі кризові ситуації. Передусім це відбувалося шляхом постійно діалогу з владою. Й зараз ми пропонуємо під час розробки законопроектів у галузі подолання наслідків Чорнобильської катастрофи і захисту Чорнобильців:

  • Працювати у конституційному полі України;
  • Спиратись на висновки й рекомендації вітчизняної науки;
  • Працювати в режимі постійного діалогу з ВГОІ «Союз Чорнобиль України», іншими провідними громадськими Чорнобильськими організаціями.

Доповідач висловив сподівання, що пропозиції, які були надані «Союзом Чорнобиль України» до рекомендацій Круглого столу (додаються), будуть враховані й надіслані Президенту України, як гаранту Конституції України, а також Кабінету Міністрів України і Верховній Раді України.

 

Додаток:

Пропозиції ВГОІ «Союз Чорнобиль України» до проекту рекомендацій Круглого столу «Відлуння Чорнобиля»  до 37-х роковин Чорнобильської трагедії  26 квітня 2023 року.

У констатуючій частині:

Підкреслити важливу роль НАН України у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, розробці національного законодавства з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, захисту ліквідаторів і потерпілих, а також – вагомий внесок закладів НАМН України у дослідженні проблем охорони здоров’я постраждалих, у тому числі дітей Чорнобиля, надання зазначеним категоріям громадян кваліфікованої спеціалізованої медичної допомоги.

 

У рекомендаційній частині:

  • Виключити практику прийняття завідомо антиконституційних, необґрунтованих науково законодавчих актів з питань подальшого подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, захисту ліквідаторів і постраждалих;
  • Суб’єктам права законодавчої ініціативи при підготовці відповідних проектів актів – спиратися на результати досліджень і рекомендації вітчизняної науки;
  • Відновити практику обговорення з громадськими Чорнобильськими організаціями проектів законодавчих і нормативних актів з питань захисту постраждалих;
  • Кабінету Міністрів України у співпраці з Національною академією правових наук України і громадськими Чорнобильськими організаціями – розробити і оприлюднити комплекс заходів з виконання рішень Конституційного Суду України з питань поновлення прав чорнобильців, зокрема рішень №6-р від 17.07.2018 року та №1-р від 07.04. 2021 року;
  • Мінсоцполітики України – ініціювати внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік»  в частині відновлення окремої бюджетної програми «Соціальний захист громадян, постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи», а також поновлення прав на санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи згідно з рекомендаціями лікарів;
  • Мінохорони здоров’я України – розробити і реалізувати комплекс заходів з відновлення права громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на кваліфіковану безоплатну медичну допомогу у повній відповідності до вимог Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Перевірити стан надання постраждалим спеціалізованої медичної допомоги у спеціалізованих медичних закладах, визначених Постановою Кабінету Міністрів України №1218 від 04.10.1996 року. Спільно з НАМН України щороку, до Дня Чорнобильської трагедії, оприлюднювати прес-релізи про стан здоров’я учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, постраждалих громадян і дітей Чорнобиля. 

 

Переглядів: 391 | Додав: IM61 | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar