20:15
Інформаційне повідомлення

Інформаційне повідомлення.

Віце-президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», член Національної комісії з радіаційного захисту населення України (НКРЗУ) Володимир Яценко взяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, яке відбулося 8 грудня 2021 року в режимі відео- конференції.

На засіданні, серед іншого, розглянуто питання про стан виконання рішення Комітету від 14 квітня 2021 року «Про рекомендації слухань у комітеті на тему: 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи: проблеми та перспективи зони відчуження».

 У своєму виступі В.Яценко нагадав, що згадані рекомендації розпочинаються з необхідності «вшанування подвигу ліквідаторів та шанобливого ставлення до них». Наголошувалося у рекомендаціях й на важливості турботи про «стан здоров’я населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи», необхідності перегляду забруднених зон, чіткого визначення стану та перспектив зони відчуження.

Стосовно зон він зазначив, що за ст.2 Закону України №796 «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» цей Закон створює єдиний порядок визначення категорій зон радіоактивного забруднення територій, і у кількох його статтях згадується зона посиленого радіоекологічного контролю. А от у Законі України «Про правовий режим територій..» така зона (норма) вилучена, на  підставі сумнозвісного Закону №76. Враховуючи рішення Конституційного суду України №6-р від 17.07.2018 року, запропоновано – повернути первинну редакцію цих Законів, і, відповідно, зняти усі суперечки навколо статусу постраждалих ІV категорії для мешканців цієї зони.

Стосовно зони відчуження - нагадав, що Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Союз Чорнобиль України» зверталася до Комітету з проханням розглянути питання щодо гарантування безпеки туристичних відвідувань цієї зони, про що йшлося, зокрема, у відкритих зверненнях фахівців ЧАЕС до керівництва держави. З цього питання визначними мають бути висновки вітчизняної науки.

       Що ж до головного, а саме – «вшанування Чорнобильців», то найяскравішим показником цього є стан забезпечення прав учасників ліквідації аварії на ЧАЕС і потерпілих громадян. Відповідно до ст.16 Конституції України і згаданого Закону №796 – це є обов’язком держави, а аж ніяк не заходами благодійності, як це дехто з можновладців вважає. Людям довелося пройти неабиякі випробування, щоби довести у всіх судових інстанціях своє право на захист. Прийнято тисячі рішень національних судів, рішення Європейського суду з прав людини «Бурмич та інші проти України», рішення Конституційного суду України №6-р від 17.07.2018р. та №1-р від 07.04.2021р., але певною мірою виконується лише останнє із згаданих рішень. Воно стосується лише поліпшення пенсійного забезпечення осіб І-ї категорії, але не у тому обсязі, як це визначено у рішенні Конституційного суду України, і без відшкодування шкоди, що була завдана особам з інвалідністю, починаючи з січня 2015 року, коли набули чинності антиконституційні норми Закону №76.

Водночас, для належного пенсійного забезпечення ліквідаторів ІІ-ї і ІІІ-ї категорій, поновлення соціальних гарантій їм та потерпілим громадянам і дітям Чорнобиля – органами виконавчої влади і парламентом України не зроблено нічого. Для порівняння – наведені дані стосовно питомої ваги витрат Державного бюджету, що спрямовуються на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи: у 2013 році ця питома вага складала 0,6%, а у 2022 році складе 0,2%, тобто наявне фактичне скорочення у три рази! При цьому доля витрат на утримання органів державної влади не скорочується.

Він також підтримав пропозиції Сушка Віктора Олександровича – доктора медичних наук, професора, першого заступника генерального директора Державної установи «Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України» – стосовно  поновлення бюджетної програми «Комплексне медико-санітарне забезпечення Чорнобильців»

Зазначено також, що 14 грудня виповнюється 35 років введення в експлуатацію об’єкту «Укриття», коли Україна, Європа і пів-світу із полегшенням перехрестилися, що ліквідатори захистили їх від атомної стихії…

Сьогодні ці люди потребують відновлення своїх законних прав, – зазначив Володимир Яценко.

За результатами обговорення  Комітетом прийнято рішення – врахувати зауваження членів НКРЗУ, а пропозиції щодо поновлення соціального захисту Чорнобильців – направити профільному парламентському Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Переглядів: 531 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar