12:02
Інформаційне повідомлення

Інформаційне повідомлення.

Представники ВГОІ «Союз Чорнобиль України» (віце-президенти ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Яценко В. М., Мельниченко В. Л., Кобчик В. П. та Голова виконкому Яценко І. М.) взяли участь у робочій нараді, яка відбулася 30 липня 2021 року у Міністерстві соцполітики України. Від Міністерства взяли участь у робочій нараді :

  • Полякова О.Ю. – Генеральний директор Директорату соціального захисту прав осіб з інвалідністю;
  • Голубенко В.А. – Державний експерт експертної групи з питань соціального захисту окремих категорій населення Директорату адресної соціальної підтримки населення та розвитку соціального інспектування;
  • Задніпрянець В.А. – Заступник директора Департаменту фінансового забезпечення – начальник відділу видатків та фінансування бюджетних установ;
  • Індило О.В. – Керівник експертної групи з питань накопичувальної системи пенсійного забезпечення Директорату розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення.

За пропозицією «Союз Чорнобиль України», на нараді обговорені такі питання:

  1. Про пропозиції до проекту постанови Кабінету Міністрів України про внесення змін до постанови 1210 (на виконання закону №1584)

Фахівці Міністерства повідомили, що фактично врахували пропозиції, які були надіслані «СЧУ» до цього проекту постанови. Досягнуто домовленості про те, що ВГОІ «Союз Чорнобиль України» буде надано письмову інформацію з цього питання. Продовжуватиметься й робота над проектом постанови про внесення комплексних змін до постанови 1210, який був переданий Міністру від провідних громадських чорнобильських організацій.

 

  1. Про подальші заходи  з виконання рішення Конституційного суду України від 07.04.2021 р. № 1.

На думку фахівців Міністерства, з прийняттям Закону №1584, зазначене рішення Конституційного суду – виконане. Однак, представники «СЧУ» нагадали, що згідно з рішенням КСУ, розміри пенсій для осіб з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи не можуть бути меншими, ніж 10,8,6,3 мінімальних пенсій за віком для осіб І, ІІ, ІІІ груп інвалідності та дітей з інвалідністю – відповідно. Тому така формула має бути відновлена. Пропозиції щодо поетапного відновлення – до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» - ВГОІ  «Союз Чорнобиль України» надалі ми готові до співпраці з цього питання.

Крім цього, у рішенні КСУ чітко визначено завдання стосовно розроблення механізму компенсації особам з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи – за завдану їм шкоду, починаючи з 01.01.2015 року, коли набули чинності антиконституційні норми Закону №76.

Представники «СЧУ» висловили вимогу, щоби така позиція була доведена до відома Міністра.

 

  1. Про виконання рішення  Конституційного суду  України від 17. 07. 2018 року №6-р, а також рішення Європейського суду з прав людини "Бурмич та інші проти України".

Фахівці Міністерства поінформували, що вони опрацювали та підтримують кілька законопроектів з цього питання, поданих народними депутатами України. Представники «СЧУ» заперечили, що цього не достатньо, оскільки згадані законопроекти протягом кількох років не виносяться на сесію Верховної Ради України, і не виноситимуться аж поки не отримають схвальну оцінку  КМУ. Тому Міністерство має визначитись та внести відповідну пропозицію Уряду, або розробити урядовий законопроект з того питання, погодити з громадськими чорнобильськими організаціями, і невідкладно внести на розгляд сесії Верховної Ради України.

Ні Конституція України, ні Європейська конвенція про захист прав людини та основоположних свобод, не допускають можливість невиконання рішень КСУ та ЄСПЛ.

 

  1. Про пропозиції до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік».

Представники «СЧУ» нагадали, що згідно з Бюджетним Кодексом України, проект Державного бюджету на 2022-ий рік має бути підготовлений та внесений до Верховної Ради України у вересні цього року. У цьому проекті має бути враховано необхідність виконання згаданих рішень КСУ і ЄСПЛ, а також норм Закону №1584, які починають діяти з 01.01.2022 року. Відповідні пропозиції від ВГОІ  «Союз Чорнобиль України» будуть протягом тижня надіслані Міністерству.

 

  1. Про стан виконання п.5 Плану заходів, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України №170 від 24.02.2021 року.

Як відомо, зазначеним пунктом Розпорядження КМУ поставлені завдання: Опрацювати питання щодо підвищення розмірів:

-грошової допомоги для компенсації санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку вартості путівок для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, дітей, яким встановлено інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи, а також розміру середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та потерпілим дітям, яким встановлено інвалідність, пов’язану з наслідками Чорнобильської катастрофи;

-грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1 та 2;

-щорічної допомоги на оздоровлення громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

До цього часу не зроблено нічого для виконання цього завдання. Тому запропоновано підготувати та внести на розгляд КМУ відповідний проект акта.

 

  1. Про стан виконання домовленості щодо погашення заборгованості з відшкодування  чорнобильцям витрат на дороговартісне лікування.

За інформацією фахівців Міністерства, виділені кошти у сумі 4,15 млн. гривень на цю програму, що дозволить погасити людям борги за 2019 рік. Зараз готується Порядок використання цих коштів.

Представники «СЧУ» висловилися за прискорення та введення в дію цього Порядку, щоби почати реалізацію програми з серпня цього року. Наголошено також, що це не вирішує у повному обсязі погашення людям заборгованості за лікування, яка сягає разом 16 млн. гривень. Запропоновано передати Міністру пропозиції щодо виділення усього об’єму необхідних коштів, можливо – за рахунок резервного фонду КМУ, або, у крайньому випадку, передбачити необхідні кошти у проекті Закону про Державний бюджет на 2022-ий рік.

 

  1. Про погодження  з ВГОІ "Союз Чорнобиль України" проектів актів, які стосуються захисту чорнобильців.

Представники «СЧУ» висловили пропозицію про погодження, у подальшому, проектів актів, які стосуються прав чорнобильців, з ВГОІ  «Союз Чорнобиль України». Вони нагадали, що це - одна з вимог Меморандуму про співпрацю між КМУ і СЧУ, підписаним у 2011 році. З того часу жодна зі сторін не заявляла про вихід з Меморандуму, отже він є чинним.

Висловлені також слова вдячності Національній Асамблеї осіб з інвалідністю, якій Мінсоцполітики надсилало проекти таких актів, за співпрацю з ВГОІ "Союз Чорнобиль України".

 

  1. Про стан врахування пропозицій ВГОІ "Союз Чорнобиль України" до проекту закону України про ввесення змін до Закону України про громадські організації осіб з інвалідністю.

Не заперечуючи в принципі необхідність удосконалення відповідного законодавства, представники ВГОІ "Союз Чорнобиль України" привернули увагу Міністерства, що запропоновані зміни, у разі їх прийняття, диктують необхідність внесення змін до статутів громадських об’єднань осіб з інвалідністю. Для цього потрібно провести районні, міські, обласні, всеукраїнські конференції, що в умовах дії карантинних обмежень – є доволі проблематичним.

Домовлено про подальшу співпрацю з цього питання.

На завершення Робочої наради представники «СЧУ» висловили пропозиції щодо обов’язкового інформування Міністра пані Лазебну М.В. про результати Наради та необхідність особистої зустрічі з нею. Нагадано також, що 14 грудня 2021 року – День ліквідатора, який є своєрідним ювілеєм Перемоги ліквідаторів, коли було завершено будівництво об’єкту Укриття над зруйнованим енергоблоком Чорнобильської АЕС, і громадяни України, Європи і Світу зітхнули з полегшенням, почувши  про відвернення страшної загрози. То ж Чорнобильці чекають прийняття владою реальних рішень з поновлення їх законних прав.

 

Голова виконкому

ВГОІ "Союз Чорнобиль України"                                          І.Яценко 

 

Переглядів: 1650 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
avatar
0
1 ms11295 • 11:21, 13 Вер 2021
Решится ли вопрос о средней зарплате по начислению пенсии по ПКМУ1210 с 2006г.на среднюю за 2014,2015,2016г.г., с индексациями как всем пенсионерам, с заработанным Кз по ЛПА ??? wink
avatar
0
2 IM61 • 20:29, 13 Вер 2021
Покищо нема інформації від Мінсоц, наші вимоги по цьому питанню передавались ще в 2019 році при підготовці пропозицій до плану заходів до 35 роковин Чорнобильської трагедії.
avatar
0
3 ms11295 • 08:23, 15 Вер 2021
п.9 ПКМУ1210
Зс - середня заробітна плата (дохід) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2006 рік, що застосовується для обчислення пенсії відповідно до "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".
С Октября 2017г.В ЗУ 1058-IV, сумма для начисления пенсии автоматически изменилась с 2006г., на среднюю 2014,2015,2016г.г.,
автоматом обязано изменится по ПКМУ1210,согласно 1058-IV.
avatar