10:12
Інформаційне повідомлення.

Інформаційне повідомлення.

Віце-президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» взяв участь у засіданні Ради у справах осіб з інвалідністю, що відбулося 9 липня 2021 року в режимі відео конференції.

Учасники заходу, організованого Міністерством соціальної політики  України, були посадові особи цього міністерства, Міністерства охорони здоров’я України та інфраструктури, а також керівники громадських організацій осіб з інвалідністю.

До порядку денного засідання вносились питання:

  1. Про розгляд проекту Плану заходів на 2021-2023 роки з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я  в Україні на період до 2030 року.

Виконання пункту 8 Протокольного рішення засідання Ради у справах осіб з інвалідністю від 25.10.2018 року №1 щодо забезпечення виконання пункту 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.12.2017р. №1018-р «Про схвалення Концепції розвитку охорони психічного здоров’я  в Україні на період  до 2030 року» в повному обсязі.

Розгляд проекту плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року.

  1. Розгляд  проблемних питань, пов’язаних із забезпеченням прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних та психічних порушень, у тому числі визнаних недієздатними.

Стан забезпечення прав осіб з психічними та поведінковими розладами на належні умови утримання та лікування у психіатричних лікарнях, реабілітаційних центрах.

  1. Про стан виконання Указу Президента України від 03.12.2019  №875 «Про підвищення ефективності заходів у сфері прав осіб з інвалідністю» в частині створення сприятливих умов життєдіяльності для людей з інвалідністю, насамперед дітей з інвалідністю, зокрема шляхом збільшення розміру пенсії та державної соціальної допомоги.
  2. Про стан підготовки нормативно – правових актів, необхідних для реалізації Закону України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я».  
  3. Інформування членів Ради про результати виконання пункту 4 розділу ІІ Протокольного рішення щодо необхідності розроблення програми  створення належних умов доступу осіб з інвалідністю до транспорту та об’єктів залізничної інфраструктури із заходами на короткостроковий, середньостроковий і довгостроковий період.

Виступаючи з третього питання Порядку денного, представник  ВГОІ «Союз Чорнобиль України» нагадав, що за ініціативи Уряду, Верховна Рада нещодавно зробила крок з поліпшення пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю внаслідок чорнобильської катастрофи, прийнявши законопроект №4555 «Про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи”  щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» (нині Закон України №1584). Разом з тим цим Законом не забезпечене повне виконання Рішення Конституційного суду України від 07.04.2021 року №1 – як стосовно встановлення мінімального розміру пенсій інвалідам – чорнобильцям, так і в частині визначення механізму компенсації чорнобильцям  за багаторічне порушення їхнього права на належне пенсійне забезпечення. Тому В.Яценко запропонував продовжити співпрацю Мінсоцполітики з ВГОІ «Союз Чорнобиль України» стосовно напрацювання законодавчих пропозицій про повне виконання Рішення Конституційного суду №1 від 07.04.2021 року.

Він також нагадав про необхідність виконання Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року та рішення Європейського суду з прав людини від жовтня 2017 року «Бурмич та інші проти України», якими зобов’язано органи влади України поновити належні соціальні виплати громадянам постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, у тому числі й особам з інвалідністю. У цьому плані Міністерство Соцполітики, Урядом і Верховною Радою до цього часу не зроблено нічого. Низка Законопроектів з цих питань, що внесені народними депутатами України, роками не виносяться на пленарні засідання парламенту, очевидно причина у тому, що це – не урядові законопроекти, або Уряд і Мінсоцполітики не дають «добро» на їхній розгляд та підтримку. Тому  ініціатива у цьому питанні має бути від Мінсоцполітики України. ВГОІ «Союз Чорнобиль України» готовий до співпраці, щоби спільно працювати та внести законопроект про відновлення належних соціальних виплат Чорнобильцям, - запропонував В. Яценко.

Переглядів: 729 | Додав: IM61 | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
avatar