07:59
Інформаційне повідомлення

                                   Інформаційне повідомлення

     Віце – президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Володимир Яценко взяв участь у засіданні Національної комісії з радіаційного захисту населення України (НКРЗУ).

    На засіданні, яке відбулося 22 грудня 2020р. в режимі відео – конференції, розглянуто , серед іншого, питання щодо участі НКРЗУ у провадженні Указу Президента України від 09.ХІІ.2020 року №556 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення екологічної безпеки та підготовку заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи». В. Яценко передав Комісії пропозиції ВГОІ «СЧУ» щодо заходів до 35-х роковин Чорнобильської трагедії. Голова Комісії, академік НАН України, народний депутат України О.Л.Копиленко поінформував про це членів НКРЗУ, зазначивши, що намагатиметься на всіх рівнях підтримувати запропоновані заходи.

    Виступаючи з цього питання, В. Яценко підкреслив, що у більшості пунктів згаданого Указу Президента наголошується на необхідності співпраці влади з громадськістю. Він зазначив важливість підготовки Національної доповіді України, у якій вітчизняна і світова громадськість мають побачити і те,              що було зроблено, і стратегічні напрями щодо подальшого подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Це стосується гарантій безпеки природніх процесів, а також науково-господарської діяльності у зоні відчуження  - для прилеглих територій і всього населення країни. Але найголовніше, чого чекають від влади учасники ліквідації аварії на ЧАЕС і потерпілі від наслідків Чорнобильської катастрофи – це відновлення системи соціального і медичного захисту, яка останніми роками свідомо руйнується владою. У національних судах, Європейському суді з прав людини чорнобильці добилися визнання неправомірними таких дій та рішень влади. Конституційний суд України також визнав неконституційними норми щодо скасування соціальних гарантій, встановлених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Роки минають, але чергова влада продовжує робити вигляд, що нічого протизаконного у її діях чи бездіяльності немає. Далі таке беззаконня тривати не може, і до 35-х роковин Чорнобильської трагедії владі треба приймати погоджені з громадськістю рішення з розв’язання життєво важливих для чорнобильців питань, - зазначив В. Яценко  

Переглядів: 620 | Додав: IM61 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar