17:57
Голові Верховної Ради України Д.О.Разумкову, Головам депутатських груп і фракцій ВРУ

 

                                                               Голові Верховної Ради України

                                     Д.О.Разумкову,

                                                           Головам депутатських груп і

                                                                фракцій Верховної Ради України

 

Шановний Дмитре Олександровичу,

шановні керівники депутатських груп і фракцій

Верховної Ради України.

 

     Згідно з опублікованим на сайті Верховної Ради України розкладом пленарних засідань, наступного пленарного тижня запланований до розгляду проект Закону України про внесення змін до статті 14 Закону України " Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", реєстр №3114 від 24.02.2020

     Цим законопроектом пропонується зокрема, виключити п. 4) ст. 14 зазначеного Закону, яким визначається категорія IV осіб, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи. У пояснювальній записці автори законопроекту мотивують такі зміни тим, що "Законом України" Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України "від 28 грудня 2014 року № 76- XIII абзац п'ятий  частини другої (визначення зони посиленого радіоекологічного контролю) Закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи виключно. Цим же законом виключено статтю 23 (компенсації та пільги громадянам, віднесеним до категорії 4 Закону України " Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".  Враховуючи викладене, дана категорія постраждалого населення втратила своє право на отримання пільг та компенсаційних виплат, передбачених Законом України   " Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

     Змушені зауважити, що така мотивація є абсолютно протиправною.

     По-перше, виключення із закону положень щодо визначення зони посиленого радіоекологічного контролю не означає втрати мешканцями цієї зони статусу потерпілих, адже за час, що вони проживали чи навчалися у цій зоні до 1 січня 1993 року вони зазнали максимального негативного впливу радіації. Тому п. 4) й залишається у ст. 14 Закону України " Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

     По-друге, згідно з Рішенням Конституційного Суду України №6-р /2018 від 17.07.2018 підпункт 4 пункту 4 розділу 1 Закону №76, яким було виключено статтю 23, визнано неконституційним. Тому посилання авторів законопроекту на антиконституційну законодавчу норму є абсолютно протиправним і таким, що суперечить Основному Закону України.

     Змушені нагадати також, що всі народні депутати України склали присягу, у якій клялись "додержуватися Конституції  України". Тому звертаємося з вимогами не порушувати Конституцію рідної країни, не порушувати депутатську присягу і - зняти з розгляду законопроект №3114.

 

 

     З повагою,

Президент  ВГОІ  "СЧУ"                                                          Михайло Хрущенко

Переглядів: 581 | Додав: IM61 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar