18:15
Акція протесту Резолюція

17.06.2021 року перед Верховною Радою України на площі Конституції відбулась акція протесту проти прийняття антиконституційного законопроету №4555. Всі мітингувальники одноголосно підтримали Резолюцію Чорнобильських організацій, текст якої є нижче. Цю Резолюцію вручено багатьом депутатам, а також направлено Президенту та Прем'єр-міністру України.


Резолюція учасників акції протесту Чорнобильців

 

17 червня 2021 року                                                                                                         м.Київ

Площа Конституції

 

Ми, всі що зібралися сьогоні на площі Конституції України, напередодні ювілею, 25 років Головного Закону України, Дня Конституції України ліквідатори аварії на ЧАЕС які, не шкодуючи свого здоров’я і життя, врятували Україну, Європу і Світ від наймасштабнішої техногенної катастрофи ХХ століття, а також громадяни, які безневинно постраждали від наслідків цієї катастрофи, висловлюємо рішучий протест у зв’язку з черговою спробою влади уникнути виконання свого головного конституційного обов’язку – забезпечення наших прав. 7 квітня 2021 року Конституційний суд України прийняв учергове рішення, яким встановлено факт порушення органами влади прав осіб з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи – на належне пенсійне забезпечення.

Цьому рішенню передували десятки тисяч рішень національних судів, а також рішення Європейського суду з прав людини «Бурмич та інші проти України», рішення Конституційного суду України від 17 липня 2018 року №6-р, яким також було встановлені факти порушення владою прав українських Чорнобильців та зобов’язано вжити заходів стосовно поновлення порушених прав: і на належну пенсію, і на соціальний захист – відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Але влада роками злочинно бездіє, незважаючи навіть на те, що громадські Чорнобильські організації неодноразово надавали конкретні пропозиції стосовно способу та порядку виконання згаданих судових рішень.

    Так саме ВГОІ «Союз Чорнобиль України», інші громадські Чорнобильські організації своєчасно надіслали до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, а також депутатам - суб’єктам права законодавчої ініціативи – пропозиції до законопроекту «Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» №4555, який особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи був сприйнятий зі сподіванням, що нарешті їхні багаторічні болісні проблеми будуть вирішені. Але й цього разу члени згаданого парламентського комітету не дослухалися до пропозицій Чорнобильців. Вони демонстративно «наплювали» на рішення Конституційного Суду України, а відтак і на Основний Закон – Конституцію України. Так само зробити вони пропонують і Верховній Раді України під час прийняття законопроекту №4555 у другому читанні.

У нас, як і у всіх українців, виникає питання до Президента України – Гаранта Конституції, до народних депутатів України, до членів Кабміну – чому звичайну людину за порушення Закону позбавляють волі, а можновладці за порушення Основного Закону України залишаються безкарними, та ще й отримують за це захмарні винагороди з державної казни?!

Ми закликаємо Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України припинити знущання над ліквідаторами, потерпілими і дітьми Чорнобиля!

Ми вимагаємо:

 

  • Від Верховної Ради України:

Відтермінувати  розгляд законопроекту №4555, врахувавши до другого читання пропозиції ВГОІ «Союз Чорнобиль України», народних депутатів України, щодо:

 

  1. відновлення частини 3 ст.54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» відповідно до Рішення Конституційного Суду України №1 від 07.04.2021 року – не нижче 6,8,10,3 мінімальних пенсій за віком для осіб з інвалідністю ІІІ, ІІ, І групи інвалідності та дітей з інвалідністю відповідно; - поетапно протягом року запровадження цієї норми, починаючи з 01.07.2021 року;
  2. залишення ст.59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у чинній редакції;
  3. скасування ст.601 законопроекту;
  4. скасування ст.602 законопроекту;
  5. завдання Кабінету Міністрів України – розробити механізми компенсації за тривале порушення прав цих категорій громадян, а також підготувати необхідний законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний Бюджет України на 2021 рік»;
  6. невідкладно розглянути та прийняти законопроекти, спрямовані на виконання Рішення Конституційного Суду України від 17.07.2018 №6-р року, в частині поновлення порушених прав Чорнобильців на належний соціальний захист.

 

  • Від Кабінету Міністрів України:
  1. невідкладно виконати зазначені завдання стосовно розроблення законопроектів про компенсації, а також про внесення змін до Закону про Держбюджет;
  2. невідкладно внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України №1210 від 2011 року – стосовно, зокрема поліпшення пенсійного забезпечення учасників ліквідації аварії на ЧАЕС ІІ категорії (відповідний проект постанови передано керівництву Мінсоцполітики України у вересні 2020 року).
  3. негайно відновити роботу київського міського центру радіаційного захисту населення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи згідно постанови Кабінету Міністрів України від 04.10.1996 року №1218.

 

  • Від Президента України:
  1. рекомендувати парламентській моно-більшості підтримати пропозиції ВГОІ «Союз Чорнобиль України» до другого читання законопроекту №4555;
  2. застосувати право вето у випадку прийняття цього законопроекту без урахування пропозицій громадськості;
  3. вжити заходів щодо припинення порушень органами влади вимог Конституції України.

 

Герої – Чорнобильці не випрошують у можновладців «подачок», а вимагають виконати те, до чого зобов’язує їх Основний Закон – Конституція України, а також присяга, яку кожен з них приймав, заступаючи на Державні посади.

 

Президент ВГОІ "Союз Чорнобиль України"            М. Хрущенко

Товариство ветеранів-інвалідів ліквідації аварії на ЧАЕС                              В.Кобчик 

Голова ГО "Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля"                       В. Проскурін

Голова ГО "Чорнобиль 86"                                           В. Атаманчук

Голова ВГОІ "Союз Чорнобильців ліквідаторів             О. Карасик

Президенту України

Зеленському В.О.

 

Шановний Володимире Олександровичу!

Сьогодні, 17 червня 2021 року, в місті Києві на площі Конституції відбулась Всеукраїнська Акція протесту Чорнобильців.

Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС і потерпілими внаслідок Чорнобильської катастрофи, які представляють усі регіони України, одноголосно прийняли Резолюцію Всеукраїнської акції протесту, адресовану й Вам як Гаранту Конституції України, прав і свобод громадян.

Надсилаємо текст цієї Резолюції, просимо невідкладно розглянути і вжити належних заходів реагування з поновлення законних прав героїв – ліквідаторів, потерпілих і дітей чорнобиля.

Про прийняте рішення просимо проінформувати ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

Додаток: 3 аркуші.

 

Голові Веховної Ради України

Разумкову Д.О.

 

Шановний Дмитре Олександровичу!

Сьогодні, 17 червня 2021 року, в місті Києві на площі Конституції відбулась Всеукраїнська Акція протесту Чорнобильців.

Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС і потерпілими внаслідок Чорнобильської катастрофи, які представляють усі регіони України, одноголосно прийняли Резолюцію Всеукраїнської акції протесту, адресовану передусім очолюваному Вами законодавчого органу – Верховній Раді України, зважаючи на те , що йдеться про законопроект №4555, розгляд якого заплановано на сьогоднішньому пленарному засіданні, просимо невідкладно розглянути цю Резолюцію, оголосити її на сесії та підтримати пропозиції героїв – ліквідаторів, які врятували Україну, Європу і Світ.

Чекаємо підтримки і відповіді.

Додаток: 3 аркуші.

 

Прем’єр-міністру України

Шмигалю Д.А.

 

Шановний Денисе Анатолійовичу!

Сьогодні, 17 червня 2021 року, в місті Києві на площі Конституції відбулась Всеукраїнська Акція протесту Чорнобильців.

Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС і потерпілими внаслідок Чорнобильської катастрофи, які представляють усі регіони України, одноголосно прийняли Резолюцію Всеукраїнської акції протесту, адресовану зокрема, очолюваному Вами вищому органу державної виконавчої влади.

Просимо невідкладно розглянути, та зважаючи на вимоги Основного Закону – Конституції України, дослухатися до вимог людей, які свого часу врятували Україну і українців, та прийняти рішення, які пропонуються.

Про Ваші заходи просимо проінформувати.

Додаток: 3 аркуші. 

Переглядів: 1779 | Додав: IM61 | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
avatar